Blog

ponedeljek, 7. januar 2013

Srebro v letu 2013: Zvišanje cene zaradi povečanja industrijskega povpraševanja


Že skoraj desetletje narašča povpraševanje po naložbah v srebro, od kovancev in terminskih pogodb do trgovanja z delnicami rudarjev na borzah, kar je bil eden glavnih dejavnikov tega bikovskega trga, ki je ceno srebra zavihtel od prvotnega povprečja 4,85$ na unčo do najvišje vrednosti zadnjih 30 let .

Vse od krize leta 2008 so investitorji računali na nadaljnje kvantitativno sproščanje s strani ukrepov centralnih bank in razvrednotenje svetovnih valut, kar bi cene zlata in srebra potisnilo precej višje. Zdaj so si mnogi analitiki še enkrat več enotni pri nastajanju velike likvidnosti in posledično razvrednotenju valut s čimer bi se mnoga sredstva »parkirala« v varno zatočišče plemenitih kovin.

David Morgan, veliki poznavalec trga srebra, je dejal, da pričakuje, da se bo povpraševanje po naložbah v srebro nadaljevalo tudi v letu 2013, in sicer iz dveh razlogov:

1. Gospodarska negotovost bo prisilila velike vlagatelje in finančne institucije k naložbam v trda sredstva, kot so plemenite kovine, kar bo zvišalo cene zlata.

2. Zaradi naraščajočih cen zlata, bodo mali vlagatelji preusmerjeni k relativno dostopnemu srebru.

Morgan je prepričan, da bo srebro v letu 2013 doseglo 50$ za unčo.

Industrijsko povpraševanje glavni »adut« za srebro v letu 2013

Zgodovinska nagnjenost trga srebra k velikim vzponom in še večjim padcem je pripomogla k nazivu »Hudičeva kovina«. V začetku leta 2012 so bili vlagatelji v srebro opozorjeni, da lahko ponovno pričakujejo nekaj takšnega. Srebro je veliko manjši trg v primerjavi z zlatom in njegova dvojna vloga, vloga plemenite in industrijske kovine, je odgovorna za večino nestabilnih in nepredvidljivih nihanj te bele kovine.

Uspešnost srebra v prvem četrtletju leta 2012 je mnogim dala upanje, da je ta plemenita kovina na dobri poti, da že drugo leto zapored doseže svojo rekordno vrednost pri 50$.

Toda industrijsko povpraševanje se je skozi leto zmanjšalo za okoli 6 odstotkov in ta padec je vzel nekaj podpore pri sami ceni srebra. Srebro je komaj prebilo 35$ za unčo v kratkem obdobju jeseni. V zadnjem četrtletju leta 2012 je srebro živelo od svojega ugleda, z 100-dnevno volatilnostjo cen, skoraj dvakrat višjo kot pri zlatu, so v petek poročali pri Silver Investing News. To je pripeljalo do borbe srebra za obstanek nad mejo 30$ za unčo.

V letu 2013 se za industrijsko povpraševanje po srebru, ki predstavlja več kot polovico vsega povpraševanja, predvideva, da bo predstavljalo »asa v rokavu« za ceno te bele kovine. Glede na to, da se pričakuje, da se bo globalna gospodarska negotovost prenesla tudi v to leto, pa pri Barclays-u pravijo (LSE: BARC), da bo v letu 2013 srebro najverjetneje ohranilo svoj položaj kot »najbolj nestabilna« med kovinami v smislu nihanja cene.

Če se finančna kriza v Evropi še poslabša in Washingtonu ne uspe preprečiti padca ZDA čez fiskalni prepad, bi se gospodarska rast lahko upočasnila, kar pomeni, da bo industrijsko povpraševanje po srebru trpelo. Takšna realnost bi lahko imela še toliko večji učinek na ceno. *(Fiskalnemu prepadu so se ZDA izognile s prestavitvijo obveznosti v prihodnost, na kar smo pri Insajderju opozorili naše naročnike preko nakupne priložnosti 27. decembra).

Vendar pa analitiki stavijo na izboljšano gospodarsko rast na Kitajskem in krepitev moči razvijajočih se gospodarstev, v podporo nadaljnjemu svetovnemu gospodarskemu okrevanju. Bank of America (NYSE: BAC) oz. njeni analitiki v letu 2013 napovedujejo povprečno 3,2-odstotno svetovno gospodarsko rast.

Novo leto prinaša možnost skromne rasti industrijskega povpraševanja po srebru v kolikor se bo okrevanje svetovnega gospodarstva nadaljevalo. Nedavno poročilo s strani Thomson Reuters GFMS kaže, da se bo industrijsko povpraševanje po srebru v letu 2013 povečalo za 6,7 odstotka in za 6 odstotkov v letu 2014; tako prepotreben preobrat iz izgub lanskega leta in blagoslov za cene srebra, v kolikor se še druga stran, investicijsko povpraševanje, v letu 2013 izkaže za močno.

Napovedi povprečne cene srebra v letu 2013

Analitiki so za leto 2012 napovedali povprečno ceno srebra med 30$ in 52$ za unčo, kar je pokazalo, kako zapleteno je lahko napovedati in za 2013 ne gre pričakovati nič drugače. Spodaj je izbor napovedi povprečne cene srebra v novem letu.

CPM Group 28,70$
Barclays 32,50$
Societe Generale (EPA:GLE) 34$
Morgan Stanley (NYSE:MS) 35$
UBS (NYSE:UBS) 36,80$
BNP Paribas (EPA:BNP) 39,05$
Commerzbank (ETR:CBK) 40$
TD Securities 40,52$
Deutsche Bank (NYSE:DB) 44$


Vir: http://silverinvestingnews.com/15094/silver-outlook-2013-industrial-demand-investing-market-price.html
     & insajder.si

Vir slike: http://silver-pure.blogspot.com/

Ni komentarjev:

Objavite komentar