Blog

četrtek, 29. januar 2015

VEZANA KNJIGA RAČUNOV

V skladu z novim 31.a členom Zakona o davčen postopku morajo vsi zavezanci za davek, ki na podlagi davčnih in drugih predpisov vodijo poslovne knjige in evidence ter izdajajo račune pri gotovinskem poslovanju brez uporabe ustreznega računalniškega programa oziroma elektronske naprave (z revizijsko sledjo o izdanih računih), uporabljati račune iz posebne vezane knjige računov (v nadaljevanju VKR), ki jo pridobijo v prosti prodaji (cena: dobrih 5€), pred njeno uporabo pa jo potrdi davčni organ.

V skladu s Pravilnikom o vsebini, obliki in načinu potrjevanja vezane knjige računov velja obvezno elektronsko potrjevanje VKR preko portala eDavki za zavezance, za katere je predpisano vlaganje davčnih obračunov, napovedi in drugih vlog oziroma obrazcev elektronsko preko portala eDavki:
- vse pravne osebe
- vsi samostojni podjetniki posamezniki
- fizične osebe, ki opravljajo registrirano dejavnost in so dolžne predlagati obračune davkov v elektronski obliki
- fizične osebe, ki so dolžne predlagati obračune davkov v elektronski obliki

Ostali zavezanci lahko Vlogo za potrditev VKR oddajo tudi osebno na finančnem uradu.
 
Elektronsko potrjevanje VKR prek portala eDavki je možno od 26. 1. 2015 z novim obrazcem NF-VKRPotrdilo. Za potrjevanje vezane knjige računov zavezanci, ki niso zakoniti zastopniki, potrebujejo pooblastilo za obrazec NF-VKRPotrdilo (Potrjevanje vezane knjige računov).

Vsebinska pojasnila in pogosta vprašanja so objavljena na spletni strani FURS



Vir: eDavki
Foto: Niko Turk

torek, 20. januar 2015

Gorivo - cene v Avstriji in na Hrvaškem


Cene goriva so trenutno pri naših jugovzhodnih sosedih in Avstrijcih bistveno ugodnejše kot v Sloveniji. V primeru, da vas pot v bližnji prihodnosti zanese v neposredno bližino meje s Hrvaško ali Avstrijo, ali pa greste celo v omenjene države, se vam splača rezervoar za gorivo napolniti prav tam. 

Pri avtomobilih z večjimi rezervoarji lahko privarčujete tudi do 15€, kar pa ni več tako malo. Za ta denar se lahko 2 osebi nekoliko "podložita" med daljšo vožnjo, ki bi jo utegnila imeti skozi ti dve državi.



Torej v vednost še primerjava cen goriva na dan 20.1.2015: 

diesel:
Slovenija: 1,157€/l
Austrija: od 0,999€/l 
Hrvaška: 1,055€/l

bencin 95:
Slovenija: 1,24€/l
Austrija: od 1,019€/l 
Hrvaška: 1,107€/l 


Viri:
http://www.sprit-preis.at/steiermark/
http://razdalje.si/cene-goriv

Avtor fotografije: m_bartosch at FreeDigitalPhotos.net

četrtek, 15. januar 2015

Vloga za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane

kaj?
Vloga za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine.

kdo?

Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane vložijo zavezanci za dohodnino, ki med letom (pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja, pokojnine ali drugega dohodka) niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane in zavezanci, ki so olajšavo med letom uveljavljali, pa želijo te podatke spremeniti.


kdaj?​
Vlogo je potrebno oddati najpozneje do 5. februarja tekočega leta za preteklo leto

kje?
Vlogo najdete na spodnji povezavi - slika.


http://www.uradni-list.si/files/RS_-2013-098-03492-OB~P001-0000.PDF

torek, 19. november 2013

NAPOVED ERICA SPROTTA: POLETI 2014 UNČA ZLATA - 2400$


Milijarder, Eric Sprott, direktor Sprott Asset Management, napoveduje ceno zlata za 1 unčo do 2.400 $. Slednjo vrednost naj bi po njegovem mnenju doseglo do naslednjega poletja. O razlogih za dvig cene spregovori na Cambridge House's Toronto, konferenci za investicije v surovine. V naslednjem video intervjuju, dolžine 15 minut, spregovori tudi o Bernankeju, predsedniku FED-a, ki naj bi se po njegovem mnenju povsem napačno soočal z reševanjem in omilitvijo krize vse od leta 2008. Sprott tudi še vedno ostaja pri svojem favoritu, ki naj bi ga zaščitil pred vse globjo krizo v prihodnje, srebru. 

Intervju v celoti si lahko ogledate na tej youtube povezavi

petek, 15. november 2013

E-MAIL, KI OBSTAJA SAMO 10 MINUT

Zelo dobra zadeva za včlanjevanje v določene internetne klube ipd., katermi ne želimo zaupati svojega osebnega e-maila in na katerega ne želimo prejemati reklamnih sporočil.

Povezavo do tega, za kratek rok skreiranega e-maila, najdete TUKAJ.



sreda, 13. november 2013

IZRAČUN ZA POKOJNINO

Za vse, ki bi si radi izračunali okvirno kakšno pokojnino boste imeli, lahko preverite na ZPIZ povezavi.

Za vse, ki pa bi se radi izognili realnosti nizke pokojnine, pa se lahko obrnete na to povezavo in kontakte.

nedelja, 10. november 2013

TITOV SEF - BOGASTVO JUGOSLAVIJE SKRITO DOBRIH 30 LET

NARODNI BANKI JUGOSLAVIJE JE BILO PREDANO IZ TITOVEGA SEFA:

a) zlato v palicah in v prahu v skupni težini 29,366 kilogramov;

b) veliki in mali zlatniki, skupaj 2.663 kosov;

c) predmeti iz zlata, brilijanti in diamanti, ki so pripadali družini Karađorđević, skupaj 149 kosov;

d) predmeti iz zlata in drugih plemenitih kovin, ki so bili vzati iz trezora Narodne banke Jugoslavije, zaplenjeni ali kupljeni iz državnih sredstev, skupaj 251 kosov;

e) numizmatični denar večje vrednosti, skupaj 1.271 kosov;

f) odlikovanja, ki so pripadala družini Karađorđević, 13 kosov;

g) posoda iz srebra in pozlačenega srebra, skupaj 18 kompletov;

h) ostali predmeti manjšjih vrednosti (medaljoni, škatlice za cigarete, obeski, značke in drugo), skupaj 83 kosov;

i) devizna sredstva v gotovini: 26.219 ameriških dolarjev, 36.000 nemških mark in 2.200 danskih kron.



sobota, 9. november 2013

STRESNI TESTI BANK BODO KMALU ZNANI


Kaj nam bodo prinesli stresni testi bank? Testi, ki bi jih morali opravljati pri nas vsake 3-5 let, da bi imeli jasno sliko zdravja naših največjih finančnih institucij. Po mnenju večine ne bodo prinesli nič dobrega. Izvedeli bomo konkretne številke, kar zadeva zadolženost bank in ali bodo le-te v bodoče še obstajale ali pa jih bomo reševali tako kot vedno davkoplačevalci posredno z novimi davki in dajatvami. V vsakem primeru bodo ti testi najbolj stresni prav za malega človeka, ki bo tako ali drugače to poplačal. Menim, da tudi ni več vprašanje, ali bomo potrebovali pomoč evropskih finančnih institucij (IMF in ECB). Stabilnost političnega sistema pri nas je bila vedno vprašljiva in danes ni nič drugače. Tudi ljudje so vse bolj razjarjeni in razočarani ter naveličani. In ko vlada da na mizo nov zakon, ki je nekoliko bolj usmerjen pobiranje novih dajatev, ponorijo prav vsi: mediji, sindikati, množica, interesne skupine… Komu se bomo pritožili takrat, ko bo Evropa zahtevala veliko več in nam zategnila pas dobesedno do vratu? Morebiti nas čaka ta realnost prav ob koncu leta, ko bomo izvedeli rezultate testov.


Ob tej priložnosti bi rad povabil na javno tribuno z dr. Boštjanom Jazbecem, guvernerjem Banke Slovenije, v začetku januarja, ki bo 15. januarja 2014, v Slomškovem domu v Slovenski Bistrici. Na tribuni bodo zagotovo ena glavnih tem prav ti testi.


Avtor fotografije: Stuart Miles

petek, 25. oktober 2013

RAZLAGA O TISKANJU DENARJA

V spodnjem filmu Mike Maloney osdlično razloži skrivnosti o tiskanju in smislu posojanja denarja. Film je sicer v angleškem jeziku, vendar je razlaga zelo izčrpna in vredna ogleda. Predvsem pa vsakemu odpre oči, da sistem ni tako preprost kot je videti na prvi pogled.