Blog

ponedeljek, 5. marec 2012

VPRAŠANJE ZA MILIJON DOLARJEV...


...KAKO Z DENARJEM V PRIHODNJE?


Težko vprašanje za vsakogar, tudi za finančnike visokega ugleda. V preteklih letih do leta 2007 so (smo) vsi vedeli kam in kako z denarjem oz. smo največkrat bili sami dovolj pametni, kaj je najboljša naložba. Saj to po eni strani sploh ni bilo niti težko glede na to, da kjerkoli si imel svoje premoženje vloženo oz. shranjeno, ti je naložba na koncu leta prinašala vsaj nek majhen dobiček, če že ne visoke obresti. Torej smo si lahko bili v časih gospodarske rasti vsi samostojni finančni svetovalci in znali razpolagati s svojim premoženjem. No vsaj mislili smo si tako! Ko pa je nastopila kriza vseh sektorjev oz. bolje rečeno kar globalna recesija, so nekateri kar čez noč izgubili vse svoje premoženje, pa čeprav so imeli v preteklosti v svojih naložbah najboljše adute. No vsaj mislili so si tako! Kriza je resnično nastopila v relativno kratkem časovnem obdobju, ki ga nihče – vsaj javno ne – ni pričakoval.

In tako so začeli ljudje počasi gledati na svoje prihodke, odhodke, varčevalne knjižice, kredite, naložbe, limite ipd. nekoliko drugače. Trezneje, če se lahko tako izrazim. Sedaj se nekoliko bolj zavedamo, koliko potrebujem za preživetje, koliko si še lahko dam »na stran«, ali sploh potrebujem določeno stvar iz trgovine in ali dovolj zaslužim. In prav to zavedanje je nujno za nadaljnji razvoj, saj moramo v današnjem času predvsem znati stopiti par stopnic nazaj in začeti zgodbe znova!

Večkrat imam občutek, da ljudje tudi v teh časih vse vedo oz. so spet sami sebi svetovalci. Znova se ponavlja zgodba, ker vsak misli, da vse ve o svojem premoženju in da si lahko vse uredi sam?! Če malce posplošim, smo v časih gospodarske rasti denar nalagali v podjetja in vzajemne sklade ter nekaj na banko, sedaj v kriznih časih pa denar držimo zase doma ali na bančnem računu, ker menimo, da je to v tem času najbolj »ziher«. Pa je »ziher«? Torej kako z denarjem v prihodnje?

Pomembno je, da ne zaspite! Leto 2012 je po kitajskem horoskopu leto zmaja, kar pomeni, da bo izredno ognjevito in razburljivo. To pomeni tudi, da moramo biti izredno pozorni na vsak korak, ki ga napravimo pri svojih odločitvah tako v naložbah kot pri stroških.

Čustva dajte na stran! Za odločitve pri investiranju se raje obrnite na osebnega premoženjskega svetovalca, ki vam bo dal še kakšno dodatno mnenje ali informacijo za lažje odločitve v prihodnosti. V vsakem primeru je zadnja odločitev vaša, pa naj bodo to odločitve s področja financ ali druga pomembna življenjska veja. Več kot imate informacij z določenega področja, lažje in primernejše so vaše odločitve.

V bližnji prihodnosti pozabite na dobičke, skušajte obdržati svojo kupno moč in ohranjajte vrednost lastnega premoženja. Dolgovi in davki, ki so se v preteklosti križem nabrali po vsem svetu, predstavljajo ogromno pošast, ki nas bo še kako strašila v naslednjem desetletju. Zato je v naslednjih letih pomembno, da zadržujemo lastno kupno moč in da v teh kriznih časih izgubljamo čim manj. Ko bo enkrat konec tega obdobja, bodo generali tisti, ki bodo izgubili najmanj in nekako ponovno zaživeli v novih zgodbah.

Ni komentarjev:

Objavite komentar