Blog

ponedeljek, 28. november 2011

ZAVAROVANJE Z VIDIKA PREMOŽENJSKEGA SVETOVALCA


Danes na trgu obstaja izredno veliko ponudnikov zavarovalniških in investicijskih produktov. Zanimivo je, da se vsi strinjamo, da je potrebno premoženje zavarovati. Glavnina se zaveda, da je najpomembnejše, da zavarujemo ustvarjalca premoženja, torej vsakega izmed nas, ki ustvarjamo dohodek. Kljub temu je vse več zavarovanih strank, ki so izjemno nezadovoljne z zavarovanji, predvsem pa s tistimi, ki so jim zavarovanje sklenili. Na to opozarja tudi Zveza potrošnikov Slovenije.

Kaj so torej slabosti in prednosti zavarovanja?

Glavnina zavarovalnih agentov je usmerjena v prodajo različnih ponudb, ne pa tudi v svetovanje. Zakon danes jasno opredeljuje, da mora zavarovalni agent preden ponudi kakršenkoli produkt potencialni stranki opredeliti potrebe in želje, kot tudi razloge za nasvete. Tako bi marsikateri stranki zaradi prevelikega števila že sklenjenih ponudb morali odsvetovati sklenitev še enega zavarovanja, ki je ravno v tem trenutku ''najbolj'' ugodno. Stranke namreč največkrat ne vedo, da je na zavarovalni polici najdražji strošek, strošek sklenitve zavarovalne ponudbe. Torej, če sklepaš 5 različnih ponudb, petkrat plačaš sklepalne stroške. Zakaj torej ne bi osnovne ponudbe spremenil, ali bolje rečeno, po svoje oblikoval.

No tu se pojavi druga težava. Večino zavarovalnih ponudb je zelo težko prilagajat, vsi pa vemo, da so edina stalnica v življenju spremembe tako na finančnih trgih kot tudi nam posameznikom se življenje vsakodnevno spreminja. Ko študent sklene zavarovanje in še nima družine, ne potrebuje zavarovalne vsote za riziko smrti, kadar pa ima družino, pa z njo zaščiti svoje družinske člane. Če imamo kakršnekoli dolgove je dobro, da jih sami poravnamo. Zato je potrebno zavarovalne vsote prilagajati. Ponudbam je zahtevno slediti, kadar pa se obrneš na tistega, ki ti je ponudbo pred leti sklenil, pa morda le-ta ne dela več na tem področju. Na trgu obstaja veliko zelo dobrih premoženjskih svetovalcev in agentov, ki res z ljubeznijo opravljajo svoj poklic. Zgoraj navedena dejstva pa mečejo slabo luč največkrat na vse.

Odgovornost za svojo varnost in za svoje premoženje nosi posameznik sam. Kako bi lahko učitelj sam sebi predpisal zdravila, če nima za to ustreznega znanja. Zdravnik pa največkrat nima časa in ustreznega znanja, da bi natančno pregledal splošne pogoje zavarovalniških ponudb. Zaupa torej tistemu, ki mu ponudbo predstavlja. Zakonodaja sicer določa pravila, etika pa ni natančno določena. Nikomur namreč ne moreš predpisati, da naj bo pošten. Dolžnost vsakega svetovalca, ki želi stranki dolgoročno svetovati je, da se pred trženjem natančno pozanima o slabostih in prednostih vsake ponudbe in jih strankam tudi predstavi po načelu: ''Svetuj drugim, kot bi želel biti sam svetovan.''

Ni komentarjev:

Objavite komentar