Blog

sreda, 25. januar 2012

NAGRADNI KVIZ NA TEMO FINANČNA PISMENOST



Decembra lani je revija Moje finance naredila raziskavo o finančnem znanju Slovencev. Rezultat raziskave je bil, da je znanje financ v Sloveniji na oceni zadostno (2). Ni nam vseeno.

Skupaj s podjetjem Concorde PS d.o.o., ki izobražuje nas, neodvisne premoženjske svetovalce, smo se odločili, da izboljšamo finančno znanje Slovencev. Sodelujemo v osnovnih šolah, srednjih šolah pri predmetih kot so etika, matematika, gospodinjstvo in finančni predmeti. Prav tako pa nas je Ministrstvo za šolstvo izbralo za kompetentne, da predajamo svoje znanje in praktične izkušnje v programih Ljudskih univerz za odrasle. Del aktivnosti so tudi nagradni razpisi, ki jih organiziramo vsako leto. Tako ga bomo v tem letu izvedli za dijake srednjih šol.


PROJEKT ZA DIJAKE SREDNJIH ŠOL

Naše svetovalne pisarne vključujejo 40 svetovalcev, ki smo samostojni podjetniki. Skupaj s CPU imamo registriranih 18 mest za pripravništvo, kjer uvajamo mlade v nove poklicne možnosti in v podjetništvo. Imamo osem svetovalnih pisarn, zato smo želeli otroke prav v teh krajih, kjer imamo pisarne, spodbuditi k želji, da bi bolj spoznali področja financ in premoženjskega svetovanja, saj nas največkrat tudi obiščejo s prošnjami za omogočanje pripravništva, zaposlitve ali donacij za njihove prireditve. V preteklih dveh letih smo izvedli dva razpisa za osnovnošolce in sicer likovni in glasbeni, kjer smo podelili več sto nagrad in donirali sredstva za otroke s posebnimi potrebami. Tako bo tudi letos, saj bo podelitev glavnim nagrajencem potekala na dobrodelnem koncertu, ki bo predvidoma 30.6.2012 in bo denar ponovno namenjen otrokom s posebnimi potrebami.

Namen natečaja je povečati finančno znanje srednješolcem in izbrati ter nagraditi tiste, ki so ob tem osvojili največje znanje. Eno šolsko uro bi namenili predavanju, kjer bi zajeli vsa področja, ki bodo zajeta v preizkusu znanja. Prav tako pa bi podali literaturo, da se lahko učenci pripravijo na preizkus. Iz vsake šole se izbere tisti, ki je preizkus opravil najbolje. Ta bo nagrajen in izbran za področno tekmovanje še z ostalimi sedmimi. Dobili bodo dodatno gradivo in na višjem nivoju znanja bomo izbrali najboljše tri. Vsi trije bodo prejeli denarne nagrade in pakete presenečenja.


TOREJ - POTEK NATEČAJA :

- Prezentacija o finančni pismenosti, ki jo premoženjski svetovalec predstavi dijakom po predhodnem dogovoru z učitelji ter jim poda gradivo. Prezentacija bo objavljena v PDF obliki na spletni strani www.financni-dan.si
- V drugi polovici meseca marca se dogovorimo za pisni preizkus znanja, ki ga izvede premoženjski svetovalec v želenih razredih.
- Izbor enega najboljšega dijaka, ki predstavlja šolo iz krajev: Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Nova Gorica, Ptuj, Velenje, Maribor, Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem.
- Dodatno gradivo za najboljše, področno tekmovanje v Slovenski Bistrici v mesecu maju ali začetku junija.

TEHNIČNI PRISTOP

Preizkus znanja bo enostaven, sestavljen iz 45 vprašanj, od tega je 42 vprašanj oblikovanih kot obkrožanje pravilnega odgovora, tri pa so opisna.
Gradivo je izbrano po priporočilih spletnega portala Dolceta, ki ga financira Evropska komisija. Njena vsebina je pripravljena v 27 državah in objavljena prav v tolikih različicah v 21 jezikih. Priporočilo Evropske komisije je, da vsak uveljavlja svoje pravice, vsak naj bo informiran in deluje odgovorno.

ČAS RAZPISA

Od januarja do junija, po zgoraj navedenih časovnih obdobjih. Vsi termini za izvedbo predavanj in testov, bodo dogovorjeni s profesorji in predhodno objavljeni.

NAGRADE

Tretja nagrada: Paket presenečenja in 50 €
Druga nagrada: Paket presenečenja in 100 €
Prva nagrada: Paket presenečenja in 200 €

OBJAVA NAGRAJENCEV

Pisno, na naslov šole, objava na internetni stranici: www.financni-dan.si in www.irena.si, prav tako pa bo nagrajenec objavljen v različnih tiskovinah in medijih v mesecu juniju in juliju, ter na dobrodelnem koncertu junija 2012.

Fotografija: Salvatore Vuono

Ni komentarjev:

Objavite komentar