Blog

sreda, 4. januar 2012

NAPOVED 2012?


V zadnjem času je zlata mrzlica vnovič zajela cel svet, temu primerno pa se dviguje tudi cena zlata. Trenutni krizi namreč ni videti konca, ravno obratno, po mnenju uglednih analitikov ter finančnih komentatorjev najhuje šele prihaja. Centralne banke po celem svetu ohranjajo obrestne mere nizko, da bi spodbudile gospodarstvo, a pravih učinkov ˝poceni denarja˝ še ni čutiti. Prav tako se zdi, da trenutno nihče na svetu ne odpravlja vzrokov, ki so do te krize pripeljali, kar daje slutiti, da so pred nami različni scenariji razpleta trenutne krize – vsem pa je skupno to, da nikakor niso pozitivni.

V ozadju rastočih cen in zlate mrzlice je vsekakor strah, ki žene investitorje iz rizičnih naložb v zlato, ki je znano kot ˝varni pristan˝ in ravno v takšnih časih vlagatelju ponuja varno zatočišče in ohranja realno vrednost premoženja. Glede na zaostrovanje dolžniške krize v Evropi in Ameriki ter glede na velikost proračunskih primanjkljajev je povsem mogoče, da bi v prihodnosti doživeli kakšen valutni zlom, ki bi s seboj prinesel uničujočo inflacijo. In ravno zaradi tega cena zlata tudi narašča, saj vedno več investitorjev raje zaupa ˝trdni valuti˝, neobčutljivi za različne manipulacije in vladne odločitve, kot pa da bi svoja sredstva držali v denarju, denarnih naložbah ali v delnicah.

Danes je tako ob upoštevanju takšnih negotovosti gotovo zelo pomembno vprašanje, kam investirati svoje prihranke in kako naložiti denar, da bi ta ne izgubil na vrednosti. Vsekakor je danes za vsakega posameznika nujno, da daje prednost varnosti pred donosom in poskuša v osnovi najprej poskrbeti za zaščito svojega premoženja in s tem izbrati naložbe, ki v takšnih časih ohranjajo realno vrednost premoženja. Po raziskavi univerze Yale iz leta 2004 najboljšo vlogo v takšnih situacijah odigrajo plemenite kovine ter surovine, med drugim pa tudi nepremičnine (če so kupljene po realni ceni) in zemljišča. Zato plemenite kovine in surovine danes sodijo v portfelj vsakega posameznika, posebej pa v portfeljih tistih, ki se zavedajo, da so se časi zares spremenili, da so se spremenila tudi pravila igre ter da se je kriza pravzaprav šele dobro začela.

Po mojih ocenah bo trg surovin v prihodnosti ostal izredno zanimiv in privlačen. Nihajoče cene pa privabljajo ne samo investitorje, temveč tudi veliko kupcev na kratek rok ali špekulante. Večkrat stranke tudi od nas pričakujejo kratkoročne napovedi, danes kupi, jutri prodaj in podobno. Cen nihče od nas premoženjskih svetovalcev, čeprav na tem področju pridobivamo mesečna, tedenska in dnevna poročila, ne zna napovedovati. Imamo pa izredno dobre informacije o trendih rasti in trendih padcev, kar nam pomaga, da se v obdobjih med 5 – 10 let znamo pravilno odločati in dosegati nadpovprečne rezultate.

To leto bo torej leto izjemnih priložnosti, izkoristite jih! Pri investiranju naj vam nakupna cena ne bo edino merilo, saj boste pri prodaji mogoče izredno nezadovoljni. Zelo dobro bi bilo, da bi investirali mesečno tako z manjšimi kot tudi z večjimi zneski. Čeprav se vam bodo včasih nihaji zdeli povsem nelogični, tako bo marsikdo ob nihaju navzdol negativno presenečen, drugi pa bo to komentiral kot idealno možnost za nakup. Sicer pa, če bi bilo na svetu vse logično, bi vsi živeli v blagostanju… Ne pozabite pa tudi drugih področij surovin, ne samo plemenite kovine (strateške kovine, redke zemlje, energije…).

Brez energije in brez surovin ne obstoja razvoj, surovine so bile in bodo v prihodnosti izredno zanimive. In ob vseh teh dejstvih ne smemo pozabiti učinka višje inflacije, ki je pred nami. Valutna kriza se zna še veliko bolj poglobiti! Zato v teh primerih štejejo le prave in fizične vrednote.

Seveda pa so nasveti odvisni od dobe investiranja, od osebne situacije in pripravljenosti na nihanja, zato vam pred investiranjem priporočamo posvet s svetovalcem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar