Blog

torek, 17. januar 2012

NOVA SOCIALNA ZAKONODAJA KAZNUJE TUDI VARČEVANJE ZA OTROKE


Dokler družina ne porabi denarja na otrokovem računu, otroškega dodatka za preživetje ne potrebuje.

Izračun otroškega dodatka

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je na svoji spletni strani objavilo podatke, s katerimi lahko preverite, ali boste po novem še upravičeni do otroškega dodatka, in izračunate, kakšna bo njegova višina.

Od prvega januarja so v cenzus za pridobitev otroškega dodatka vključeni tudi premoženje in prihranki članov družine. Da bi dodatke obdržali, nekateri že zapirajo račune na bankah in prenašajo denar na tekoče račune sorodnikov.

S prvim januarjem je začela veljati zakonodaja, po kateri pridobitev in višina otroškega dodatka nista več odvisni le od višine prejemkov družinskih članov. Po novem se bo za izračun dodatka upoštevalo tudi premoženjsko stanje posameznikov. Tako bodo v izračun vključena vrednost nepremičnin, ki presega »vrednosti primernega stanovanja«, osebna vozila, ki imajo večjo vrednost od 28-kratnika osnovnega zneska minimalne plače, lastniški deleži v podjetjih, vrednostni papirji, prihranki na bančnih računih in drugo premično premoženje. V izračun ne bodo všteta sredstva dodatnega pokojninskega zavarovanja. Vrednost primernega stanovanja je definirana v njegovi površini – za dvočlansko družino je ta do 90 kvadratnih metrov, za vsakega nadaljnjega člana se poveča za dvajset kvadratnih metrov.

Premoženje se bo upoštevalo tako, da se bo družinskim dohodkom prištel znesek, ki bi ga v enem letu prejeli iz obresti, če bi imeli znesek v vrednosti premoženja položen na bančnem računu kot vezano vlogo. Upošteva se obrestna mera za vezane vloge gospodinjstev več kot leto dni do dveh let, ki jo izračuna Banke Slovenije, in to za obdobje pred letom vložitve vloge. Za leto 2010 je to 3,41 odstotka.

Ker se v izračun dodatka vštejejo tudi družinski prihranki, imajo mnogi občutek, da nova zakonodaja posameznike kaznuje za varčevanje. Starši, ki na otrokovem bančnem računu varčujejo na primer za njegovo šolanje, bodo tako dobili manj otroškega dodatka kot tisti z isto plačo, ki ta denar potrošijo. Nekateri zato že dvigujejo denar s svojih tekočih računov in ga »skrivajo« v bančnih sefih ali doma oziroma ga prenašajo na tekoče račune sorodnikov, s katerimi ne živijo v skupnem gospodinjstvu. A starši, ki za otrokovo korist varčujejo na njegovem tekočem računu, lahko s temi sredstvi razpolagajo le s privoljenjem centra za socialno delo. Zato denarja ne morejo dvigniti oziroma prenakazati drugam.

Centri za socialno delo (CSD) ne morejo ugotavljati izvora premoženja na bančnem računu otrok oziroma s kakšnim namenom je bil tja položen, so nam pojasnili pri Skupnosti CSD Slovenije. Obenem menijo, da sredstva na otrokovem računu pomenijo, da ima družina dovolj denarja za preživljanje. »Če je na otrokovem računu na primer 1000 evrov, pomeni, da družina ne potrebuje otroškega dodatka za preživetje, dokler ne porabi teh sredstev.«

Na CSD višino otroškega dodatka izračunajo vsako leto. Ob morebitnih velikih spremembah premoženjskega stanja v družini pa jih morajo te same obvestiti. V tem primeru znova naredijo izračun.

Vir: http://www.delo.si/gospodarstvo/posel-in-denar/nova-socialna-zakonodaja-kaznuje-tudi-varcevanje-za-otroke.html

Fotografija: Igor Modic/Delo

Ni komentarjev:

Objavite komentar